Ju-jitsu

Traditioneel en modern

Zelfverdediging: effectieve en praktijkgerichte weerbaarheid

Bij ju-jitsu leer je jezelf effectief en praktijkgericht verdedigen tegen een of meerdere al dan niet gewapende tegenstander(s). De traditionele, eeuwenlang geperfectioneerde technieken om een (sterkere) tegenstander uit te schakelen, zijn het uitgangspunt. Daarnaast komen nieuwe ontwikkelingen, inzichten en benaderingen in moderne vormen van ju-jitsu en zelfverdediging aan bod. Je vergroot zelfvertrouwen en weerbaarheid. Het is niet alleen een zeer complete zelfverdedigingsmethode en gevarieerde gevechtsport, maar ook een stuk karaktervorming.

Betekenis

Ju-jitsu betekent letterlijk zachte kunst (ju=zacht,meegaand, jitsu=kunst,techniek). Het houdt in dat je zoveel mogelijk gebruikmaakt van de kracht, energie van de tegenstander om deze te overwinnen, controleren of uit te schakelen. Het gaat om meegeven met de kracht, je richten op zwakke punten van het lichaam en de tegenstander in zo’n positie brengen dat hij niet kan beschikken over zijn volledige kracht. Jitsu (jutsu) houdt in dat door vele jaren oefening en grondige bestudering van de technieken een hoge mate van beheersing, controle en perfectie bereikt wordt. Ju-jitsu is meer dan een zelfverdedigingsmethode en vechtsport. Het heeft een lange traditie met filosofische en pedagogische aspecten, gericht op de ontwikkeling van het karakter.

Oorsprong: samurai en modern ju-jitsu

De oorsprong ligt bij de samurai, de beroemde en gevreesde Japanse beroepskrijgers. Ju-jitsu was de gevechtsmethode die zij gebruikten als zij in de praktijk met blote handen moesten vechten. Aan het einde van de middeleeuwen waren er in Japan al verschillende ju-jitsuscholen (ryu) met hun eigen specialisaties, gebaseerd op de oude gevechtstijlen. Eeuwen lang hebben zij de uitvoering van hun technieken in de praktijk geperfectioneerd. Ze zijn opgeschreven en aan de volgende generaties doorgegeven. De samurai waren daarbij sterk gebonden aan gedragsregels en de ethiek (bushido). Aan het einde van de 19de eeuw kwamen er hervormingen waardoor de samurai werkloos raakten. Zij gingen toen lessen in ju-jitsu aanbieden. Ju-jitsu bleef niet langer een geheime methode, maar werd bekend als een bijzonder effectieve zelfverdedigingskunst, waarmee je ook een fysiek sterkere tegenstander kon overwinnen. Vele technieken die in ju-jitsu voorkwamen, werden dan ook in het latere judo, aikido en karate gebruikt. Ju-jitsu ontwikkelde zich later in diverse moderne vormen, waaronder het Nakoni (kersenbloesem)- en JBN-jiu-jitsusysteem, maar bleef ook in traditionele vormen zoals het Nihon-jujutsu voortbestaan.

Training: techniek, persoonlijke aandacht en respect

De (basis)technieken bij de training zijn zeer gevarieerd. Hierbij gaat het om bevrijden, weren, ontwijken en verplaatsen, balansverstoren, valbreken en gebruikmaken van verschillende momenten in de aanval en vitale punten, evenals diverse werptechnieken slag-, stoot- en traptechnieken, verwurgingen en klemmen. Bij kata zijn er voorgeschreven oefeningen om de technieken te perfectioneren. In traditionele vormen is de uitvoering van eeuwenoude technieken uit de krijgskunsten bewaard gebleven. Bij randori (oefengevecht) train je je reactievermogen en je technieken in verdediging en aanval. Je let daarbij goed op je houding en beheersing. Je leert de technieken gecontroleerd toepassen bij verdediging tegen aanvallen in alle mogelijke praktijksituaties, bv. ook op de grond. De traditionele, in de praktijk bewezen uitvoeringen van technieken om ook een fysiek sterkere tegenstander uit te schakelen, vormen de basis. Daarbij komen ook nieuwe ontwikkelingen, evenals inzichten en benaderingen in moderne, praktijkgerichte zelfverdediging aan bod. In de lessen is er voor iedereen persoonlijk aandacht. Iedereen kan zich op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo ontwikkelen om zo het maximale uit zichzelf te halen. Naast het plezier en sportelement in de lessen is karaktervorming belangrijk. Tijdens de training van gevechtskunsten staat de veiligheid van de beoefenaar voorop: ju-jitsuka’s gaan respectvol met elkaar om.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij ju-jitsu komen alle grondmotorische eigenschappen aan bod: snelheid en kracht, coördinatie, lenigheid en conditie. Ook gaat het om zelfvertrouwen en weerbaarheid, discipline en structuur, normen en waarden, controle en respect, doorzettingsvermogen en concentratie. Daarom is (traditioneel) ju-jitsu waardevol voor de persoonlijke ontwikkeling van zowel jongeren als volwassenen. Het vergroot de fysieke en mentale weerbaarheid. Ju-jitsu is niet alleen gericht op optimale zelfverdediging, maar ook op de ontwikkeling van lichaam en geest (karakter).

Kleding

In eerste instantie is geen speciale kleding vereist. Een proefles kun je meedoen in makkelijk zittende (sport)kleding. Een sportbroek met -shirt is prima. Sieraden doen we af. Besluit je later over te gaan tot aanschaf van de officiële kleding, dan kun je deze ook bij de sportschool bestellen tegen een gereduceerde prijs. Op de mat lopen we op blote voeten.

Interesse?

Wil je eens kijken of ju-jitsu ook wat voor jou is? Er zijn lessen voor volwassenen en jeugd en mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Kom gerust eens langs of maak een afspraak voor een gratis proefles.

Contact info

Kiai sport Loosduinen
Luxemburgstraat 40
(zijstraat van de Loosduinse Hoofdstraat)
2552 RC Den Haag.
070-3977561
Neem contact met ons op.