Karate

Kyokushin-kai: traditioneel

Weerbaarheid: effectief en praktijkgericht

Bij (traditioneel) karate leer je stoot-, slag- en traptechnieken en verdedigingen die praktijkgericht en effectief zijn. Je let daarbij op je houding en beheersing. Karate is ook als zelfverdediging zeer geschikt, omdat je een aanvaller op afstand kunt houden of uitschakelen. Karate is niet alleen gericht op lichamelijke ontwikkeling. Het gaat bij gevechtskunsten ook om karaktervorming, waarbij zelfvertrouwen en weerbaarheid, discipline en structuur, normen en waarden, respect, doorzettingsvermogen en concentratie belangrijk zijn. Beoefening van karate vergroot de fysieke en mentale weerbaarheid.

Betekenis en oorsprong

Karate betekent letterlijk lege hand (kara=leeg, te=hand). De oorsprong van karate ligt in China. In het begin van de twintigste eeuw werd karate in Japan geïntroduceerd en daar werd het verder ontwikkeld. G. Funakoshi heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Onderdelen van Japanse krijgskunsten, die eeuwen lang geperfectioneerd waren, werden toen in het karate geïntegreerd. Karate is meer dan een vechtsport. De weg van karate-do (do=weg) heeft een lange traditie met filosofische en pedagogische aspecten, gericht op de ontwikkeling van het karakter.

Kyokushin-kai en Mas Oyama

Kyokushin-kai (kyoku= het uiterste, shin= waarheid, kai= samenwerken) is een van de meest beoefende traditionele karatestijlen. De grondlegger van deze stijl is Matsutatsu Oyama, die zijn leven gewijd heeft aan karate. Hij beoefende de klassieke gevechtskunsten en bestudeerde de bijbehorende filosofie. Hij specialiseerde zich in het ongewapend vechten en werd daarmee de beste karateka van Japan. Hij bewees de effectiviteit van zijn technieken in de praktijk, waarmee hij wereldberoemd is geworden. Kyokushin-kai is een complete karatestijl waarbij alle onderdelen van de vechtkunst aan bod komen en de nadruk ligt op realistische, doelgerichte technieken.

Training: techniek, persoonlijke aandacht en respect

De karatetraining bestaat uit kihon, kata en kumite. In de kihon leer je effectieve stoot-, slag,- en traptechnieken. Ook leer je deze te ontwijken en/of te blokkeren. Je let daarbij goed op je houding en beheersing. Een kata is een vaste serie bewegingen, waarmee je een gevecht uitbeeldt tegen een of meer denkbeeldige tegenstanders. Kumite is de training van gevechtsoefeningen met een partner, zowel aanvallend als verdedigend. In de lessen worden de verschillende onderdelen en uiteindelijk ook de effectiviteit van de technieken bij tameshiwari (breektechnieken) getraind. Om een goede karateka te kunnen worden, moet je de (basis)technieken volgens Oyama tot in de perfectie trainen. De traditionele uitvoeringen van technieken, die bewezen zijn in de praktijk, vormen de basis. Daarbij komen in de lessen ook nieuwe ontwikkelingen, inzichten en benaderingen aan bod. Naast het plezier en sportelement in de lessen is karaktervorming belangrijk. Bij het trainen is er voor iedereen persoonlijk aandacht. Iedereen kan zich op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo ontwikkelen om zo het maximale uit zichzelf te halen. Tijdens de training van gevechtskunsten staat de veiligheid van de beoefenaar voorop: karateka’s gaan respectvol met elkaar om.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij kyokushin-kai karate gaat het niet alleen om alle grondmotorische eigenschappen: snelheid en kracht, coördinatie, lenigheid en conditie. Het gaat bij gevechtskunsten ook om zelfvertrouwen en weerbaarheid, discipline en structuur, normen en waarden, respect, doorzettingsvermogen en concentratie. De beoefening vergroot de fysieke en mentale weerbaarheid. Daarom is (traditioneel) karate waardevol voor het zelfvertrouwen en de persoonlijke ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen. Het is niet alleen een gevechtsport, maar ook een stuk karaktervorming.

Kleding

In eerste instantie is geen speciale kleding vereist. Een proefles kun je meedoen in makkelijk zittende (sport)kleding. Een sportbroek met -shirt is prima. Sieraden doen we af. Besluit je later over te gaan tot aanschaf van de officiële kleding, dan kun je deze ook bij de sportschool bestellen tegen een gereduceerde prijs. Op de mat lopen we op blote voeten.

Interesse?

Wil je eens kijken of karate ook wat voor jou is? Er zijn lessen voor volwassenen en jeugd (vanaf 7 jaar) en mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Kom gerust eens langs of maak een afspraak voor een gratis proefles.

Contact info

Kiai sport Loosduinen
Luxemburgstraat 40
(zijstraat van de Loosduinse Hoofdstraat)
2552 RC Den Haag.
Neem gerust contact met ons op via het mailadres (info@kiaisport.nl).
Neem contact met ons op.