Judo

Karaktervorming en zelfverdediging

Weerbaarheid, zelfvertrouwen en opvoeding

Judo is goed voor de lichamelijke en mentale vorming. Het heeft een grote opvoedkundige waarde en is daarom voor kinderen een perfecte sport. Op een speelse manier leren ze elkaar vastpakken, valbreken en oefenen in aanval en verdediging. Ze leren meer zelfcontrole en respect voor elkaar te tonen. Discipline speelt een grote rol. Judo vraagt zelfbeheersing en durf, waarbij behendigheid belangrijker is dan kracht. Je maakt zoveel mogelijk gebruik van de kracht van de tegenstander. Judo geeft meer zelfvertrouwen. Traditioneel judo is niet alleen een goede lichaamsbeweging, maar ook zelfverdediging en een stuk karaktervorming.

Betekenis

Judo betekent letterlijk zachte weg (ju = zacht, meegaand, do = weg, manier). Het houdt in dat je zoveel mogelijk gebruikmaakt van de kracht, energie van de (sterkere) tegenstander om deze te overwinnen, controleren of uit te schakelen. Het gaat om meegeven met de kracht, je richten op zwakke punten van het lichaam en de tegenstander in zo’n positie brengen dat hij niet kan beschikken over zijn volledige kracht. Do houdt in dat de beoefening beschouwd wordt als een levenswijze: de weg, manier om het meest effectief gebruik te maken van lichaam en geest. Traditioneel judo is als middel tot opvoeding/opvoedkundige methode meer dan een gevechtsport. Het heeft een lange traditie met filosofische en pedagogische aspecten, gericht op de ontwikkeling van het karakter.

Oorsprong: samurai en Jigoro Kano

De grondlegger van judo was Jigoro Kano. Hij was klein van stuk en tenger gebouwd. Omdat hij veel gepest werd, ging hij ju-jitsu trainen als zelfverdediging. Hiermee kon hij een fysiek sterkere tegenstander overwinnen. Ju-jitsu was de gevechtsmethode die de samurai, de beroemde en gevreesde Japanse beroepskrijgers, gebruikten. Hij vond echter dat er te veel nadruk gelegd werd op de technieken en hij miste de mentale vorming uit de oude gedragscodes van de samurai (bushido). Kano kende de levenscode die achter de beoefening van vechtsporten zat en hij wilde de ethiek erin terugbrengen. Hij ontwikkelde aan het einde van de 19e eeuw het Kodokan-judo. De Kodokan is de naam van zijn eigen school in Tokyo. Hij maakte zoveel mogelijk gebruik van de kracht van de tegenstander. Ook formuleerde hij het principe: maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning. Hij beschouwde judobeoefening niet alleen als een training van zelfverdedigingstechnieken, maar vond dat het ook een meerwaarde moest hebben voor de opvoeding. Later ontwikkelde judo zich in diverse moderne vormen o.a. als wedstrijdsport, maar het bleef ook in traditionele vormen als krijgskunst, zelfverdediging en karaktervorming beoefend.

Training: techniek, respect en persoonlijke aandacht

Bij judo leer je verschillende worpen. De werptechnieken worden ingedeeld in been-, heup-, schouder-, arm- en offerworpen. Je maakt zoveel mogelijk gebruik van de kracht van de tegenstander en kiest het juiste moment. Daarbij gaat het erom zelf in balans te blijven en je tegenstander uit balans te brengen Bij judo leer je ook valbreken, zonder je te bezeren. Valbreken kun je al op jonge leeftijd leren. Op de grond worden houdgrepen, bevrijdingen en keer- en kanteltechnieken toegepast. Voor de oudere jeugd zijn er ook armklemmen en verwurgingen. Bij randori (oefengevecht) train je reactievermogen en oefen je technieken in verdediging en aanval, zowel staand als op de grond. Je let daarbij goed op je houding en beheersing. Ten slotte is er voor gevorderden katatraining met voorgeschreven oefeningen om de techniek te perfectioneren. In traditionele kata is de uitvoering van eeuwenoude technieken uit de krijgskunsten bewaard gebleven. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van stoot-, slag- en traptechnieken en drukpunten. Om een goede judoka te kunnen worden, moet je de (basis)technieken tot in de perfectie trainen. De traditionele, geperfectioneerde technieken vormen de basis. Hiermee kun je ook een fysiek sterkere tegenstander uitschakelen. Daarnaast komen in de lessen nieuwe ontwikkelingen, inzichten en benaderingen aan bod. Naast het plezier en sportelement in de lessen is karaktervorming belangrijk. Je vergroot weerbaarheid en zelfvertrouwen. In de lessen is er voor iedereen persoonlijk aandacht. Iedereen kan zich op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo ontwikkelen om zo het maximale uit zichzelf te halen. Tijdens de training van gevechtskunsten staan discipline en veiligheid van de beoefenaar voorop: judoka’s gaan respectvol met elkaar om.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij judo komen alle grondmotorische eigenschappen aan bod: coördinatie, snelheid, kracht, lenigheid en conditie. Ook gaat het om zelfvertrouwen en weerbaarheid, discipline en structuur , normen en waarden, controle en respect, doorzettingsvermogen en concentratie. Judo is niet alleen gericht op het oefenen van verdediging en aanval, maar ook op de ontwikkeling van lichaam en geest (karakter). Het is een opvoedkundige methode die de fysieke en mentale weerbaarheid vergroot. Daarom is de beoefening waardevol voor de persoonlijke ontwikkeling.

Kleding

In eerste instantie is geen speciale kleding vereist. Een proefles kun je meedoen in makkelijk zittende (sport)kleding. Een sportbroek met -shirt is prima. Sieraden doen we af. Besluit je later over te gaan tot aanschaf van de officiële kleding, dan kun je deze ook bij de sportschool bestellen tegen een gereduceerde prijs. Op de mat lopen we op blote voeten.

Interesse?

Wil je eens kijken bij jeugdjudo? Er zijn verschillende lessen voor de jeugd vanaf 4 jaar en mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Kom gerust eens langs of bel ons en maak een afspraak voor een gratis proefles.

Contact info

Kiai sport Loosduinen
Luxemburgstraat 40
(zijstraat van de Loosduinse Hoofdstraat)
2552 RC Den Haag.
Neem gerust contact met ons op via het mailadres (info@kiaisport.nl).
Neem contact met ons op.